Uppteckning nummer NM-TEU25761_10

Titel: Mot sviter av riset.

Meddelare: Fru Signe Widgren  År: 1937

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvitsle

Sviter efter hjärnhinneinflammation och riset botas av en lappgumma (bosatt en tid i Helgum) på följande sätt: vatten hämtas från en bäck, där icke människor få passera. Därefter togs tre stenar: en som låg under vatten i en bäck, en som låg i jorden men med ytan över, och en sten, som låg under jorden. Stenarna skulle märkas så att man kunde lägga dem tillbaka på samma sätt. Stenarna lades i ugnen och släpptes sedan i vattnet varmed sedan flickan tvättades 3 gånger uppifrån och ner, stenarna värmdes om var gång flickan tvättades. Därefter lades stenarna tillbaka på sin plats igen.

Avskrift av Nordiska museet ur folklig läkekonst 4, sid. 577.